W marcu rozpoczęliśmy porządkowanie i sadzenie krzewów ozdobnych w ogródku kwiatowo - ziołowym.  Najpierw zagrabiliśmy stare liście i usunęliśmy chwasty. Następnie zasadziliśmy krzaki rozmarynu i trzmieliny oraz kłącza wrotyczu. W poprzednim roku zasadziliśmy forsycję, teraz uprawiliśmy ziemię i dosadziliśmy nowe sadzonki. Mamy nadzieję, że zaczną rosnąć i w przyszłym roku będziemy się cieszyć kwitnącym żywopłotem z forsycji.

 Zakwitły już pierwsze przebiśniegi to znaczy, że wiosna tuż, tuż...

 Na zajęciach „Ogródka kwiatowo-ziołowego” poznaliśmy rukiew wodną, roślinę nieznaną ale bardzo wartościową. Z powodu niezwykłych właściwości zdrowotnych zachęcamy do jej stosowania.

 

Czy wiecie,  że maść majerankową można stosować przy katarze i kaszlu? Zawiera wyciąg z ziela majeranku i ma działanie przeciwbakteryjne.

Kminek to kolejne zioło, które poznaliśmy na zajęciach innowacji  „Ogródka kwiatowo-ziołowego”. W kuchni wykorzystujemy nasiona kminku jako przyprawę do dań tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Poleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, a także do mięs oraz do sosów i zup. Można nim aromatyzować pieczywo oraz inne wyroby piekarnicze. Warto nim doprawiać sałatki, kanapki, twarożek. Kminek pasuje również do sera żółtego. Kminek to również naturalny środek na problemy żołądkowe. Leczy bóle brzucha, kolki, zaparcia, wzdęcia, biegunki i zgagę.