Czy wiecie,  że maść majerankową można stosować przy katarze i kaszlu? Zawiera wyciąg z ziela majeranku i ma działanie przeciwbakteryjne.

Kminek to kolejne zioło, które poznaliśmy na zajęciach innowacji  „Ogródka kwiatowo-ziołowego”. W kuchni wykorzystujemy nasiona kminku jako przyprawę do dań tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Poleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, a także do mięs oraz do sosów i zup. Można nim aromatyzować pieczywo oraz inne wyroby piekarnicze. Warto nim doprawiać sałatki, kanapki, twarożek. Kminek pasuje również do sera żółtego. Kminek to również naturalny środek na problemy żołądkowe. Leczy bóle brzucha, kolki, zaparcia, wzdęcia, biegunki i zgagę.

Pomimo zimowej pory roku  zajęcia „Ogródka kwiatowo-ziołowego” odbywają się regularnie, obecnie w formie zdalnej. Ostatnio poznaliśmy właściwości rumianku. Rumianek jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych roślin z których korzystamy. Rośnie prawie na całym świecie i jego właściwości  są wyjątkowe. Wykonaliśmy projekty ilustrujące w jaki sposób wykorzystujemy rumianek w życiu codziennym.