Jak co roku, tysiące uczniów startowało w Wojewódzkim Konkursie Kuratoryjnym. Obejmuje on wiele przedmiotów i składa się z kilku etapów (szkolnego, rejonowego i wojewódzkiego). Na każdym z nich trzeba się wykazać dużą wiedzą z zakresu, który obejmują, a materiał jest rozszerzony i daleko wykracza poza wiedzę szkolną. W tym roku Jakub Biegas - uczeń klasy 8b zdobył tytuł finalisty w dwóch z nich:
Wojewódzkim Konkursie Kuratoryjnym z Biologii i z Historii.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
W dniach poprzedzających Święta Wielkanocne nasza społeczność szkolna przeżywała wyjątkowy czas wielkopostnych rekolekcji. Młodsze dzieci, pod opieką pani Iwony Śliżewskiej, brały udział w warsztatach plastycznych – tworzyły kolorowe ozdoby świąteczne oraz wyklejanki o tematyce wielkopostnej. Oglądały również filmy religijne, które w przystępny sposób przybliżyły im sens tego wyjątkowego okresu.
Młodzież szkolna aktywnie włączyła się w przygotowanie mini dróg krzyżowych oraz plakatów zachęcających do uczestnictwa w niedzielnej Mszy Świętej. Swoje prace zaprezentowali ostatniego dnia rekolekcji, dzieląc się refleksją i twórczym zaangażowaniem.
W tym roku Tydzień Promocji Zdrowia w naszej szkole przypadł na 17-21 marca. Uczniowie wszystkich klas szykowali posiłki zgodnie z zaleceniami Talerza Zdrowego Żywienia według których w naszej codziennej diecie połowę spożywanych produktów powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty zbożowe pełnoziarniste i ¼ produkty bogate w białko w tym ryby i nabiał. Oczywiście podstawą zdrowego żywienia dalej niezmiennie jest woda i ruch. Uczniowie stworzyli prace plastyczne prezentujące właściwe zalecenia żywieniowe. Część klas szykowała zdrowe kanapki, część zaś sałatki warzywne. Każde zajęcia kończyły się degustacją przygotowanych posiłków. Wcześniej przeprowadzone badania ankietowe wykazały, że największy problem stwarza uczniom na co dzień spożywanie pieczywa razowego, regularne spożycie ryb, kasz i ograniczenie słodyczy w tym słodkich napojów.
Uczniowie klas IVA i VIB w ramach obchodów pierwszego dnia wiosny wybrali się na EDU Inspiracje – cH₂O na wagary. Całość koordynowała i organizowała szczecińska Fabryka Wody we współpracy z wszystkimi szczecińskimi uczelniami wyższymi. W ramach dwugodzinnych zajść można było sprawdzić własne możliwości na ergonometrze, pobawić się z psem - robotem, nauczyć się pobierać krew, wykonać operacje laparoskopową, zmrozić w ciekłym azocie róże, sprawdzić skuteczność mycia swoich rąk, poobserwować żywe okazy widelnic i kiełży pod mikroskopem, nauczyć się udzielać pierwszej pomocy, wykonać własnoręcznie mydełko zapachowe, wyizolować własne DNA i wiele innych. Z niecierpliwością czekamy na podobne przedsięwzięcie w przyszłym roku, zwłaszcza że w dwie godziny nie byliśmy w stanie uczestniczyć we wszystkich oferowanych zajęciach, a były one bardzo ciekawe.