Czy wiecie, że maść majerankową można stosować przy katarze i kaszlu? Zawiera wyciąg z ziela majeranku i ma działanie przeciwbakteryjne.
Ziele majeranku ma smak gorzki i nie wszyscy go lubimy. Jednak ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego warto go stosować. Majeranek wykorzystujemy jako przyprawę, roślinę leczniczą i kosmetyczną. W kuchni majeranek dodajemy przede wszystkim do dań ciężkostrawnych takich jak: grochówka, zupa fasolowa, żurek, flaki, duszona baranina, duszona wieprzowina i kiełbasy. Oprócz leku na katar i kaszel, jako roślina lecznicza, pomaga w chorobach układu pokarmowego, reguluje trawienie i jest zalecany przy biegunkach. W przemyśle kosmetycznym jest stosowany do produkcji mydeł i perfum, kąpieli i masaży.
Ciekawostka: W starożytnym Egipcie majeranek był uważany jako zioło święte.
Jak w naszych domach wykorzystujemy majeranek?
Karina Rojek kl.5a:
W moim domu to zioło jest wykorzystywane do zup, mięs i różnych potraw.
Weronika Wąsowicz kl.5a :
Moja Mama i ja wykorzystujemy majeranek do zup i pieczeni.
- Prowadząca E.Szczęsna