Kminek to kolejne zioło, które poznaliśmy na zajęciach innowacji „Ogródka kwiatowo-ziołowego”. W kuchni wykorzystujemy nasiona kminku jako przyprawę do dań tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Poleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, a także do mięs oraz do sosów i zup. Można nim aromatyzować pieczywo oraz inne wyroby piekarnicze. Warto nim doprawiać sałatki, kanapki, twarożek. Kminek pasuje również do sera żółtego. Kminek to również naturalny środek na problemy żołądkowe. Leczy bóle brzucha, kolki, zaparcia, wzdęcia, biegunki i zgagę.
Weronika Wąsowicz kl.5a:
Potrawę, którą przygotowałam z mamą to żeberka z kminkiem. Surowe żeberka przyprawiłysmy solą, pieprzem, czosnkiem i kminkiem a później obtoczyłyśmy w mące. Następnie podsmażyłysmy je na gorącym oleju. Do garnka wlałyśmy gorącą wodę i włożyłyśmy podsmażone żeberka. Dodałyśmy cebulę i gotowałyśmy żeberka aż były miękkie. Danie było pyszne!!!