Aktualności
Obiady od 18 stycznia 2021 roku dla uczniów kl. 1-3
W związku z powrotem uczniów kl. 1-3 do nauczania stacjonarnego, od 18 stycznia 2021 r (poniedziałek) wznawiamy wydawanie obiadów.
Prosimy Rodziców o zapoznanie się z poniższymi informacjami:
- jako obowiązującą przyjmujemy listę dzieci zapisanych na obiady sprzed 19 listopada 2020 r.
- kto chciałby zrezygnować z obiadów, proszę o e-maila na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. w nieprzekraczalnym terminie do 15 stycznia 2021r.,
- opłatę za styczeń (30 zł połówka, 60 zł cały) proszę uiścić do 19 stycznia 2021r,
- opłatę za luty (60 zł połówka, 120 zł cały) proszę uiścić do 25 stycznia 2021r.
Bardzo prosimy o terminowe wywiązywanie się z wpłat.
Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych
Thanksgiving Day czyli Święto Dziękczynienia jest najważniejszym świętem rodzinnym dla Amerykanów. Święto nie ma dokładnej daty – jest obchodzony każdego roku w czwarty czwartek listopada. Historia tego święta sięga 1620r., kiedy to pierwsi osadnicy zaprosili Indian na obiad. Chcieli w ten sposób podziękować Bogu za ocalenie oraz Indianom za pomoc w zgromadzeniu zapasów żywności na kolejną zimę. Na obiad podano pieczonego indyka oraz potrawy z dyni. Po posiłku osadnicy wspólnie z Indianami rywalizowali w zawodach i grach sportowych. Obecnie Amerykanie podają na uroczysty, rodzinny obiad także pieczonego indyka, ciasto dyniowe oraz słodkie ziemniaki, kabaczki i żurawinę. Uczestniczą również w zawodach sportowych i oglądają parady w telewizji.
Czytaj więcej: Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych
Maść majerankowa
Czy wiecie, że maść majerankową można stosować przy katarze i kaszlu? Zawiera wyciąg z ziela majeranku i ma działanie przeciwbakteryjne.
Żeberka z kminkiem
Kminek to kolejne zioło, które poznaliśmy na zajęciach innowacji „Ogródka kwiatowo-ziołowego”. W kuchni wykorzystujemy nasiona kminku jako przyprawę do dań tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Poleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, a także do mięs oraz do sosów i zup. Można nim aromatyzować pieczywo oraz inne wyroby piekarnicze. Warto nim doprawiać sałatki, kanapki, twarożek. Kminek pasuje również do sera żółtego. Kminek to również naturalny środek na problemy żołądkowe. Leczy bóle brzucha, kolki, zaparcia, wzdęcia, biegunki i zgagę.