Drukuj

W tym roku Tydzień Promocji Zdrowia w naszej szkole przypadł na 17-21 marca. Uczniowie wszystkich klas szykowali posiłki zgodnie z zaleceniami Talerza Zdrowego Żywienia według których w naszej codziennej diecie połowę spożywanych produktów powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty zbożowe pełnoziarniste i ¼ produkty bogate w białko w tym ryby i nabiał. Oczywiście podstawą zdrowego żywienia dalej niezmiennie jest woda i ruch. Uczniowie stworzyli prace plastyczne prezentujące właściwe zalecenia żywieniowe. Część klas szykowała zdrowe kanapki, część zaś sałatki warzywne. Każde zajęcia kończyły się degustacją przygotowanych posiłków. Wcześniej przeprowadzone badania ankietowe wykazały, że największy problem stwarza uczniom na co dzień spożywanie pieczywa razowego, regularne spożycie ryb, kasz i ograniczenie słodyczy w tym słodkich napojów.

Wszyscy świetnie bawili się w czasie zajęć i ocenili je jako potrzebne i ciekawe. Odbył się również szkolny konkurs prozdrowotny pod hasłem „Zdrowie na talerzu”.  Oprócz zdrowych nawyków żywieniowych tego typu akcje uczą w ogóle umiejętności przygotowywania posiłków, pracy zespołowej i dbałości o szeroko pojętą higienę odżywiania się. Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom oraz rodzicom, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tegorocznych działań.

I.M.

1.jpg 10.jpg 11.jpg

12.jpg 13.jpg 2.jpg

3.jpg 4.jpg 5.jpg

6.jpg 7.jpg 8.jpg

9.jpg