Drukuj

Czy wiecie,  że maść majerankową można stosować przy katarze i kaszlu? Zawiera wyciąg z ziela majeranku i ma działanie przeciwbakteryjne.

Ziele majeranku ma smak gorzki i nie wszyscy go lubimy. Jednak ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego warto go stosować. Majeranek wykorzystujemy jako przyprawę, roślinę leczniczą i kosmetyczną.  W kuchni majeranek  dodajemy przede wszystkim do dań ciężkostrawnych takich jak: grochówka, zupa fasolowa, żurek, flaki, duszona baranina, duszona wieprzowina i kiełbasy. Oprócz leku na katar i kaszel, jako roślina lecznicza,  pomaga w chorobach układu pokarmowego, reguluje trawienie i  jest zalecany przy biegunkach. W przemyśle kosmetycznym jest stosowany do produkcji mydeł i perfum, kąpieli i masaży.

Ciekawostka: W starożytnym Egipcie majeranek był uważany jako zioło święte.                                                           

Jak w naszych domach wykorzystujemy majeranek?

Karina Rojek kl.5a:

W moim domu to zioło  jest wykorzystywane do zup, mięs i różnych potraw.

Weronika Wąsowicz kl.5a :

Moja Mama i ja wykorzystujemy majeranek do zup i pieczeni.

- Prowadząca E.Szczęsna

Majeranek -Weronika.jpg Majeranek karina.jpg Marysia - majeranek.jpg