Aktualności

Szanowni Rodzice uczniów kl. 1-3

  • Drukuj
Opublikowano: 12 styczeń 2021

Informujemy, że od 18.01.2021 (poniedziałek)  uczniowie kl. 1-3 wracają do szkoły, do stacjonarnego trybu nauczania.
Zgodnie z rekomendacjami wydanymi przez MEiN, MZ, GIS w celu ograniczenia  do minimum  kontaktowania się uczniów jednej klasy z pozostałymi klasami  wyznaczamy jedną stałą salę  dla  każdej z klas wg poniższego przydziału:
kl. 1a-   s. 6
kl. 1b - s. 53
kl. 2a-  s. 37
kl. 2b-  s. 46
kl. 3a-  s. 4
kl. 3b-  s. 50 

Czytaj więcej: Szanowni Rodzice uczniów kl. 1-3

Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych

  • Drukuj
Opublikowano: 11 styczeń 2021

Thanksgiving Day czyli Święto Dziękczynienia jest najważniejszym świętem rodzinnym dla Amerykanów. Święto nie ma dokładnej daty – jest obchodzony każdego roku w czwarty czwartek listopada. Historia tego święta sięga 1620r., kiedy to pierwsi osadnicy zaprosili Indian na obiad. Chcieli w ten sposób podziękować  Bogu za ocalenie oraz Indianom  za pomoc w zgromadzeniu zapasów żywności na kolejną zimę. Na obiad podano pieczonego indyka oraz potrawy z dyni. Po posiłku osadnicy wspólnie z Indianami rywalizowali w zawodach i grach sportowych. Obecnie Amerykanie podają na uroczysty, rodzinny obiad także pieczonego indyka,  ciasto dyniowe oraz słodkie ziemniaki, kabaczki i żurawinę. Uczestniczą również w zawodach sportowych i oglądają parady w telewizji.

Czytaj więcej: Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych

Maść majerankowa

  • Drukuj
Opublikowano: 11 styczeń 2021

Czy wiecie,  że maść majerankową można stosować przy katarze i kaszlu? Zawiera wyciąg z ziela majeranku i ma działanie przeciwbakteryjne.

Czytaj więcej: Maść majerankowa

Żeberka z kminkiem

  • Drukuj
Opublikowano: 11 styczeń 2021

Kminek to kolejne zioło, które poznaliśmy na zajęciach innowacji  „Ogródka kwiatowo-ziołowego”. W kuchni wykorzystujemy nasiona kminku jako przyprawę do dań tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Poleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, a także do mięs oraz do sosów i zup. Można nim aromatyzować pieczywo oraz inne wyroby piekarnicze. Warto nim doprawiać sałatki, kanapki, twarożek. Kminek pasuje również do sera żółtego. Kminek to również naturalny środek na problemy żołądkowe. Leczy bóle brzucha, kolki, zaparcia, wzdęcia, biegunki i zgagę.

Czytaj więcej: Żeberka z kminkiem

  1. Święty Mikołaj
  2. Plan rezerwacji orlika i harmonogram Animatorów w miesiącu styczeń 2021
  3. Świąteczne Wideo Życzenia
  4. Konkurs informatyczny

Strona 115 z 142

  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119